Severný kardinálPoďakovanie: Getty ImagesČi už ste amatérsky pozorovateľ vtákov alebo ostrieľaný ornitológ, každý rád sleduje krásneho severného kardinála. Farebné a hudobné, toto živé a populárne spevavce (je to štátny vták z sedem štátoch) neopustí domov len preto, že sa na juhu trochu ochladí. Náš región je domovom mnohých vtákov s trvalým pobytom, čo znamená, že sú prítomné po celý rok; smútočné holubice, bobby, stehlíky a rôzne druhy jastrabov a sov sú iba niekoľkými druhmi vtákov, ktoré sa v zime zdržiavajú blízko domova. Žiadne však nie sú tak príťažlivé ako jasne červený severský kardinál. Aj keď to môže byť príliš bláznivé na to, aby ste šli von, nasypte si hrnček kávy, sadnite si k oknu a sledujte, ako títo nádherne sfarbení kardináli rozsvecujú zimnú oblohu.
Rozjasnia zimný deň
Na rozdiel od iných druhov vtákov severný kardinál počas zimy nemigruje. Vďaka svojmu brilantne červenému opereniu sú ľahko viditeľné a zábavné je sledovať, ako lovia a hrajú sa v chlade. Aj medzi jemnejšie sfarbenými ženami, ktoré majú krásne červené odlesky v svetlohnedom perí, vidno poletovať medzi konármi. Kardináli sú rovnako krásni posadení na neúrodnom konári stromu, ako sedia medzi jasnými vždyzelenými konármi.
Vydávajú radostný hluk
Na rozdiel od mnohých iných spevavcov v Severnej Amerike môžu mužskí aj ženské kardináli spievať a majú množstvo rôznych piesní, ktoré budú hrať po celý deň. (Vo väčšine druhov spevavcov je schopný spievať iba samec.) Keď kardinál spieva z hniezda, zvyčajne to znamená, že hovorí mužovi, že potrebuje viac potravy.
Sú dobrými poskytovateľmi
Kardinál si stavia hniezdo, zatiaľ čo samec pozorne sleduje jej a okolité územie pred predátormi a inými mužmi. Samica bude ako jediná inkubovať vajíčka. Povinnosťou samca počas tejto doby je kŕmiť ju v hniezde a chrániť ich územie pred votrelcami. Akonáhle sa mláďatá vyliahnu, nakŕmia ich mama aj otec.
Navzájom lojálni (zvyčajne)
Ak budete kardinálov sledovať dlhšie, môže sa vám zobraziť rituál, ktorý sa označuje ako mate-kŕmenie . Samec zoberie semienko, skočí k samici a obaja sa pri prijímaní potravy rýchlo dotknú zobákov. Kŕmenie kamarátov pokračuje počas znášania vajec a inkubačnej fázy rozmnožovania. Typicky páry severného kardinála zostávajú spolu celý rok a páry často, ale nie vždy, zostanú spolu, kým jeden nezomrie, a potom si pozostalý partner hľadá iného partnera.
Sú to celoroční susedia
Pretože tieto vtáky zvyčajne nemigrujú - aj keď môžu cestovať, ak dôjde k nedostatku potravy - môžete si vychutnať severných kardinálov vo vašom dvore po celý rok, vrátane zimných mesiacov. Aby ste im zabránili v ďalšom pohybe, ubezpečte sa, že na vašom pozemku sú adekvátne útočiská a miesta na hniezdenie potravinové zdroje. Kardináli môžu vyzerať okázalo, ale uprednostňujú diskrétne odľahlé oblasti na úkryt a hniezdenie. Húštiny hustých viníc a kríkov poskytnú dobré krytie, aby sa vtáky cítili bezpečne. Niektoré z ich preferovaných rastlín zahŕňajú čučoriedky, plamienky, vinnú révu a hloh. Pohodlné zimné úkryty poskytujú aj vždy zelené rastliny ako borovice a smreky. Základné hniezdne materiály, ako sú malé vetvičky, borovicové ihlice a posekaná tráva, povzbudia kardinálov k tomu, aby v blízkosti stavali hniezda, hoci nebudú využívať vtáčie búdky. Majte k dispozícii zásoby krmiva pre spevavce, keď prírodné zdroje potravy schudnú - medzi potravinami, ktoré si kardináli pochutnávajú, sú slnečnicové a svetlicové semená, prasknutá kukurica a čerstvé bobule.
Na jar môžete vidieť severného kardinála, ktorý útočí na okno. Skutočne útočí na jeho odraz v pohári, pretože bude tvrdo brániť svoje chovné územie pred dotieravými mužmi.